Artist in Residence

The orchid and the wasp

Space-Projects (SP) ‘The orchid and the wasp’ is een onafhankelijk kunstenaars-initiatief in Amsterdam opgericht in 2015 door Maud Oonk. Het stelt inhoudelijke samenwerkingen voor tussen kunstenaars die recentelijk zijn afgestudeerd en die vervolgens gezamenlijk een tentoonstelling inrichten. Het initiatief leidde afgelopen jaren tot tien openbare en gratis toegankelijke samenwerkingsprojecten. De naam ‘The orchid and the wasp’ is ontleend aan het biologische concept van mutualisme, dat is, waarin twee verschillende soorten samenwerken om een synergie te vormen. SP interpreteert dit als: ‘Door samen te werken ontwikkel en verrijk je een onderzoek’.

De kunstenaars worden uitgenodigd om samen te werken om hun eigen onderzoek en werk een confrontatie aan te laten gaan met andere onderzoeken. Hierdoor ontstaan spannende, nieuwe ideeën en opstellingen van hun werk. Kunstenaars die samen werken worden aan elkaar gekoppeld door SP op basis van vergelijkbare interesses en werkmethodes.  Er wordt uiteindelijk toegewerkt naar een presentatieavond. Op die avond wordt de samenwerking publiekelijk gemaakt. Het is belangrijk voor SP dat het publiek het voortraject van het maken van een werk van dichtbij te zien krijgt: ontwerp-onderzoek, actie-onderzoek, performance- onderzoek, speculatief-ontwerp en andere onderzoekvormen die nieuw licht werpen op de complexe praktijk van de kunsten. De concrete inhoud van de projecten wordt gevormd door de kunstenaar zelf en dit is wellicht ook wat de experimentele vorm van onderzoek vanuit SP zo interessant maakt. Het doel van de projecten is om tot nieuwe inzichten te komen over onderzoek, kunst en het presenteren van werk, buiten de conventies over kunst die instituten creëren. SP wil de hedendaagse kunst in Amsterdam, die vrijwel alleen gepresenteerd wordt binnen instituten, een andere aanlooproute geven. SP gelooft in het belang van experimenteren in de kunstpraktijk en gelooft dat onderzoek delen met anderen leidt tot nieuwe inzichten. SP wil daarom een platform zijn waar geëxperimenteerd kan worden zonder commerciële doeleinden, maar het delen van (nieuwe) kennis als doel.
De Huiskamer vormt de context.
Door op een onconventionele plek te presenteren wil SP het werk van kunstenaars op een nieuwe manier benaderen en daarbij de presentaties voor het publiek toegankelijker maken.